Έκθεση μαθήτριας Λυκείου.(ΒΑΛΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ)

Created: 01 August 2013

Θέμα: Οι ανάγκες που καλύπτονται με το αίμα που δίνουν οι εθελοντές αιμοδότες. Οι λόγοι που αποτρέπουν κάποιον να γίνει δότης. Τρόποι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών στη χώρα μας.

 

Πολλοί άνθρωποι ταυτίζουν την Αιμοδοσία με την οργάνωση που προσπαθεί να πετύχει ορισμένους στόχους και πολλές φορές δεν τα καταφέρνει να τους πετύχει.
Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν λάθος γιατί η αιμοδοσία είναι η οργάνωση που ασχολείται με την λήψη, επεξεργασία, συντήρηση και τη διάθεση αίματος. Θεωρώ ότι τα άτομα που είναι εθελοντές αιμοδότες είναι σπουδαία άτομα, με ευαισθησία και αγάπη προς όλους τους  συνανθρώπους. Οι δοτές  αίματος  καλύπτουν την πιο βασική ανάγκη, την ανάγκη του ασφαλούς αίματος χωρίς καμιά οποιαδήποτε ανταμοιβή για την απόκτηση του. Χιλιάδες άνθρωποι θα πεθαίνουν εάν έστω αυτοί οι λίγοι δοτές δεν έδιναν το αίματος  τους. Κυριολεκτικά οι δοτές αίματος σώζουν ζώνες. Οι περισσότερες μεταγγίσεις αίματος γίνονται σε γυναίκες για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε άτομα με σοβαρή μορφή αναιμίας, σε τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων και σε ασθενείς μετά από κάποια εγχείρηση. Για όλες αυτές τις ασθένειες χρειάζονται αίμα για το οποίο   το προσφέρουν οι εθελοντές αιμοδότες.
Οι λόγοι που αποτρέπουν  κάποιον από το να γίνει εθελοντής αιμοδότης πιστεύω πως είναι λόγοι σοβαροί μεν για αυτούς που τους υποστηρίζουν αλλά σίγουρα δεν έχουν ενημερωθεί σωστά γιατί δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, άρα ένας λόγος είναι η αγνοία για τον κύριο λόγω της όλης διαδικασίας της αιμοδοσίας. Άλλος λόγος είναι ότι τα περισσότερα άτομα στην Ελλάδα θέλουν να γίνουν δοτές αίματος αλλά δεν μπορούν γιατί υπάρχουν άτομα με σοβαρές παθήσεις, η νεολαία σε μεγάλο ποσοστό είναι χρηστές  των ναρκωτικών ουσιών και υπάρχουν ακόμη, άτομα που έχουν περισσοτέρους από έναν ερωτικό σύντροφο ή έχουν εφήμερες ερωτικές σχέσεις. Αυτά τα άτομα δεν γίνεται να γίνουν δοτές γιατί έχουν πρόβλημα με την υγειά τους. Αυτοί είναι οι πιο πιθανοί και ουσιώδεις λόγοι που αποτρέπουν κάποιον να γίνει δοτής.
Υπάρχουν τρόποι για να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών αρκεί όλοι οι οργανισμοί ακόμη και κάποια ιδρύματα ή και η Βουλή των Ελλήνων να βοηθήσουν όχι μόνο ένα συγκεκριμένο σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών αλλά όλους του συλλόγους.
Ο πληθυσμός της χώρας μας θα πρέπει να ενημερωθεί από διάφορα έντυπα, εφημερίδες, site , να γίνονται ακόμα και καθημερινά συζητήσεις ή να δημοσιεύσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαφορά ρεπορτάζ, πάνω στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, Με αυτούς τους  τρόπους θα δείξουν  ότι δεν υπάρχει  κανένας κίνδυνος να προσληφθεί κανένας δοτής από κάποια ασθένεια, εφόσον όμως κατά την διάρκεια της αιμοληψίας χρησιμοποιείται νέος αποστειρωμένος και διαθέσιμος εξοπλισμός σε κάθε διαδικασία αιμοληψίας. Κανένας  δοτής δεν θα έχει κάποια ενόχληση ή κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας ή μετά από αυτήν.
Αυτά τα δέκα λεπτά από το χρόνο μας ,ας τα αφιερώσουμε στην αιμοδοσία, κι όμως μονό τόσο διαρκεί η αιμοδοσία. Δεν θα μας κοστίσει τίποτα, αντιθέτως θα κάνουμε ένα δώρο αγάπης σε κάποιον άγνωστο η γνωστό μας πρόσωπο. Όλοι μας αξίζουμε να υπάρχουμε στη ζωή και δυστυχώς η ευτυχώς εξαρτιόμαστε από έναν και μονό άνθρωπο, οπού εκείνος πρέπει να μας σώσει. Δίνοντας λίγο αίμα σώζουμε μια ζωή.
ΒΑΛΙΑ ΘΕΟΧΑΡΗ - ΛΥΚΕΙΟ  ΣΕΡΒΙΩΝ

 

Login

ΚΕΔΜΟΠ