Διαδρομή Ελπίδας Ζωής

Created: 15 May 2010

Ένα χρόνο μετά την συλλογή υπογραφών από τον σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης ¨Γέφυρα Ζωής¨ για την λειτουργία της μονάδας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (βλαστοκύτταρα) στο Γ, Παπανικολάου, η τράπεζα ήδη λειτουργεί και εμείς εδώ από Κοζάνη στείλαμε τις πρώτες 36 μονάδες.

Να υπενθυμίσουμε ότι κάθε μονάδα ΟΠΑ είναι μια ελπίδα ζωής για τους πάσχοντες από αιματολογική ασθένεια.

 

Το αίμα του ομφάλιου λώρου έχει 3 εναλλακτικές χρήσεις:
Α)Να πεταχτεί στα απόβλητα ως βιολογικό υλικό, οπότε δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία
Β)Να κατατεθεί σε Ιδιωτική Τράπεζα, αλλά για το ίδιο παιδί δεν έχει καμία αξία, η πιθανότητα συμβατότητας από αδερφάκι του είναι 30-35% και 2-3% για τους γονείς.
Γ)Να κατατεθεί στη Δημόσια Τράπεζα, όπου εφέσον συλλεχθούν 10.000 μονάδες θα έχουμε όλοι ένα συμβατό μόσχευμα, μια ΕΛΠΙΔΑ Ζωής για όλους μας.

Η πρόσφορα στη Ζωή του Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (βλαστοκύτταρων) είναι αντίστοιχη με τη Δωρεά Μυελού τον Οστών.

Η διαφορά είναι ότι δίνοντας Μυελό των Οστών ο δωρητής υπόκειται σε κάποιες ταλαιπωρίες ενώ για τη συλλογή του αίματος του ομφάλιου λώρου δεν ταλαιπωρείται ούτε η μητέρα ούτε το παιδί.

 


Τα βήματα για να δώσει κάποιος τα βλαστοκύτταρα στην Δημόσια Δεξαμενή (τράπεζα) ομφαλοπλακουντιακού Αίματος μετά την ενημέρωση των γονιών από το Σύλλογο είναι:
α) Παραλαβή του Ασκού από το Σύλλογο (foto 1)
β) Ο Ασκός συνοδεύει την μητέρα στο Μαιευτήριο (foto 2)
γ) Συλλογή του Ομφάλιου Αίματος (foto 3)
δ) Αποστολή στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου (foto 4)

και βέβαια η όλη διαδικασία θα κλείσει με το ευχαριστήριο (foto 5) που θα λάβουν οι γονείς από την τράπεζα Βλαστοκυττάρων του Γ. Παπανικολάου.

 

foto 1

 

 

 

 

 

Login

ΚΕΔΜΟΠ