Δράση

Created: 15 November 2009

Η όλη προσπάθεια του Συλλόγου έχει τελικό αποδέκτη τον Άνθρωπο. Εργαζόμαστε για να έχει ο κάθε ασθενής, ό,τι χρειάζεται για την αποκατάσταση της υγείας του, όπως Αίμα, Αιμοπετάλια, Μυελό των οστών, Ιστούς και  Όργανα Σώματος για μεταμόσχευση.

Εργαζόμαστε για αυτά που δεν υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά αποτελούν κορυφαία προσφορά στη ζωή γιατί μόνο ο Άνθρωπος μπορεί να τα προσφέρει σε άλλον άνθρωπο.

 

- Οργανώνουμε αρκετές αιμοδοσίες κάθε χρόνο στην πόλη της Κοζάνης αλλά και στα γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα.

 

- Πέρα από την Αιμοδοσία ο σύλλογος μας δραστηριοποιείται στην δωρεά Αιμοπεταλίων με μια ομάδα 45 αιμοπεταλιοδοτών, ενταγμένων στην πλειοψηφία τους στο Δίκτυο Αιμοπεταλιοδοτών του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, ενημερώνουμε και κατευθύνουμε τους συμπολίτες μας στην Δωρεά Μυελού των Οστών.

 

- Πραγματοποιούμε ημερίδες σε όλο το νομό Κοζάνης, αλλά και σε όποια πόλη της Δυτικής Μακεδονίας μας καλέσει, με θέματα σχετικά με τη Δωρεά Ζωής (Αιμοδοσία, Αιμοπετάλια, Μυελός των Οστών, Ομφαλοπλακουντιακό Αίμα, Δωρεά Ιστών και Οργάνων)

 

- Βάλαμε τις βάσεις συνεργασίας με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία, τμήμα Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιώντας ημερίδα στην Κοζάνη με  Θέμα: «Αιμοδοσία - Αιμορραγίες Τοκετού-Ομφαλοπλακουντιακό Αίμα » τον Απρίλιο του 2009, με ομιλητές την Γιατρό Αιμοδοσίας του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου και 2 μέλη της Αιματολογικής εταιρίας.

 

- Προγραμματίζουμε ενημερώσεις σε Συλλόγους, Σχολεία, Δημοτικά Διαμερίσματα και όπου μας καλούν προσπαθούμε να τους εντάξουμε σύντομα στο πρόγραμμα μας, επειδή γνωρίζουμε πλέον ότι η πρόσκαιρη, από κάποιο γεγονός, ευαισθητοποίηση μπορεί με τη βοήθεια μας να γίνει μόνιμη ευαισθησία και προσφορά. Το σχολικό έτος 2009-10 σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οργανώσαμε πρόγραμμα ενημερωτικών επισκέψεων αρχικά σε όλα τα γυμνάσια του δήμου Κοζάνης και αργότερα στα γυμνάσια του υπόλοιπου νομού.
Η λογική λειτουργίας του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης είναι να ιδρυθούν Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών όπου αυτό είναι αριθμητικά και πρακτικά δυνατό, ή οι μικρότερες ομάδες να εντάσσονται σαν υποσύνολα μέσα στο σύνολο του Συλλόγου.

 

- Κάθε χρόνο συμμετέχουμε στη Λαμπαδηδρομία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, διατρέχοντας σχεδόν όλα τα Δ. Διαμερίσματα του Νομού Κοζάνης. Επειδή η Λαμπαδηδρομία, που έφερε ο Σύλλογος Σερβίων στην Κοζάνη, στάθηκε αφορμή για την ίδρυση του Συλλόγου μας, που αποδεδειγμένα προσφέρει στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, αλλά και γιατί πιστεύουμε ότι περνώντας με την φλόγα της Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών από την πόλη, το χωριό, μπροστά από την πόρτα του, παρακινούμε τον πολίτη να ενδιαφερθεί, να ρωτήσει, να μάθει για τη Δωρεά Ζωής.

 

- Συνδιοργανώνουμε την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου τον ποδηλατικό Αγώνα που στάθηκε αφορμή ίδρυσης του Σ.Ε.Α. Κοζάνης, με τον Αθλητικό- Πολιτιστικό Σύλλογο Λυγερής και την ΔΕΠΑΚ-ΠΚ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια ημέρα των Εθελοντών Αιμοδοτών 14 Ιουνίου.
Πραγματοποιούμε ενημερώσεις και αιμοδοσίες στο Τ.Ε.Ι. και στο Α.Ε.Ι της Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο συνεργασίας του Συλλόγου μας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής, αναθέσαμε ως εργασία στο τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τ.Ε.Ι. Δ. Μακεδονίας, τον σχεδιασμό της Δάδας της Λαμπαδηδρομίας, η οποία παρουσιάστηκε στην 22η Αμφικτιονία 2008.

 

Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε τη στήριξη των Τοπικών Φορέων και Γιατρών Φίλων του Συλλόγου. Σημαντικότερο, όμως, ρόλο για την επίτευξη των στόχων μας κατέχει το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο και το προσωπικό του τμήματος Αιμοδοσίας του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας που εργάζονται ακόμα και πέρα από το συμβατικό ωράριο τους, ώστε να οργανώνουμε περισσότερες εξορμήσεις.

«Η προσπάθεια μας κατευθύνεται στην σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας, ώστε ελεύθερα και με γνώση να αποφασίζουν να γίνουν αιμοδότες, αιμοπεταλιοδότες, δωρητές Μυελού των Οστών,  δωρητές Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος στη Δημόσια Τράπεζα, δωρητές Ιστών και Οργάνων, ΔΩΡΗΤΕΣ ΖΩΗΣ».

 

 

 

ΚΕΔΜΟΠ