Αιμοδοσία

Created: 28 November 2009

Article Index

 

Τι είναι η αιμοδοσία? Γιατί θεωρείται τόσο σημαντικό να δίνει κάποιος αίμα;

 

Το αίμα δίνεται στον άνθρωπο μόνον από τον άνθρωπο. Δεν παρασκευάζεται.

Το παίρνουμε από υγιείς δότες.

Ο αιμοδότης προσέρχεται στην αιμοδοσία κατόπιν δικής του θέλησης και όχι πίεσης, καθώς η κατευθυνόμενη αιμοδοσία δε θεωρείται καλή πρακτική.

Η εθελοντική κρίνεται ως μια πράξη ανθρωπιάς και καλής θελήσεως.

 

Φυσιολογικά το σώμα μας φτιάχνει εύκολα όλο το αίμα που χρειαζόμαστε.
Όμως ατυχήματα ή νοσήματα μπορούν να μας κάνουν  να χρειαστούμε περισσότερο αίμα από όσο το σώμα μας μπορεί να παράγει.
Τα  χαμηλά επίπεδα αίματος μπορεί να είναι επικίνδυνα και να προκαλέσουν  σοβαρή ζημιά, ακόμη και θάνατο εάν το χαμένο αίμα δεν αντικατασταθεί γρήγορα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις εξαρτόμαστε από το αίμα που δίνουν οι υγιείς αιμοδότες.

 

Στη χώρα μας η χρήση αίματος ξεπερνάει τις 650.000 μονάδες ετησίως. Από αυτές, πάνω από 120.000 μονάδες αφορούν πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία.


Πόσο αίμα δίνει ο εθελοντής αιμοδότης;

 

Το αίμα που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml, μόλις το 1/12 του ολικού όγκου αίματος του οργανισμού του. Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης αναπληρώνεται σε 24 ώρες με λήψη υγρών.

Από μία μονάδα αίματος παρασκευάζονται προϊόντα που μεταγγίζονται επιλεκτικά σε ασθενείς που δεν έχουν ανάγκη ολικού αίματος, αλλά κάποιων συστατικών. Κάθε αιμοληψία ολικού  αίματος διαχωρίζεται στα 4 κύρια συστατικά: Ερυθρά αιμοσφαίρια, Αιμοπετάλια,Λευκά αιμοσφαίρια, Πλάσμα.

 

 

Κάθε πότε μπορεί κάποιος να δίνει αίμα;

 

Η συχνότητα έχει κανονιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι 3-4 φορές το χρόνο για τους άνδρες και 2-3 φορές για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ωστόσο το διάστημα μεταξύ δυο αιμοληψιών πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 ημέρες.

Τι είναι η Αυτόλογη προκατάθεση αίματος;

 

Υπάρχει δυνατότητα κάποιος που πρόκειται να χειρουργηθεί να προκαταθέσει το δικό του αίμα (μέχρι και 4 φιάλες αίματος), εφόσον βεβαίως η κατάσταση της υγείας του το επιτρέπει. Την απόφαση θα λάβει ο θεράπων γιατρός μαζί με τον γιατρό της αιμοδοσίας ο οποίος θα σχεδιάσει και το χρονοδιάγραμμα των αιμοληψιών. Με την αυτόλογη μετάγγιση επειδή ο ασθενής λαμβάνει το δικό του αίμα προλαμβάνονται οι επιπλοκές της ασύμβατης μετάγγισης και μειώνεται ο κίνδυνος λοιμωδών επιπλοκών που σχετίζονται με την μετάγγιση.

Η αυτόλογη μετάγγιση έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στην χειρουργική και την ορθοπεδική.

 

 

ΚΕΔΜΟΠ